Switch naar desktop website

Voetzoollaesies

Footpad lesions

Voetzoollaesies zijn pijnlijke ontstekingen van de huid en de voetzool en leiden ertoe dat vleeskuikens minder lopen, minder eten en achterblijven in groei waardoor het langer duurt voordat het slachtgewicht bereikt is. Daarnaast hebben Voetzoollaesies een negatieve invloed op het welzijn van vleeskuikens. Controles op de aanwezigheid van Voetzoollaesies kunnen leiden tot een verplichte lagere bezetting.

Oorzaak van Voetzoollaesies

De oorzaak van Voetzoollaesies is nat en plakkerig strooisel door o.a. een slechte vertering. Voetzoollaesies ontstaan al in de eerste dagen. De eeltlaag van de voetzool wordt door langdurige vochtigheid zacht, bacteriën dringen de voetzool binnen en door slechte en langzame genezing van de ontsteking is er sprake van voortdurende besmetting van bacteriën uit het strooisel. Deze vicieuze cirkel dient doorbroken te worden.

Kenmerken Voetzoollaesies

Voetzoollaesies kunnen als volgt geclassificeerd worden:

Voetzoollaesies

Gevolgen Voetzoollaesies

  • Verminderde voeropname
  • Achterblijvende groei
  • Verslechterde dierwelzijn

Voorkomen van Voetzoollaesies

Het is belangrijk om de vicieuze cirkel te doorbreken.

  • Een kiemvrije omgeving wordt verkregen door een goede reiniging (MS Topfoam LC fresh) en ontsmetting (MS Megades VIR en MS Kiemkill) van de stal. Het is belangrijk om de stal goed te laten drogen (MS DryCare), voordat deze weer in gebruik genomen wordt.
  • Het coaten van de vloer voorkomt het nestelen van micro-organismen in de vloer. Daarnaast is de vloer beter te reinigen en wordt de temperatuur tijdens reiniging vast gehouden.
  • Om de weerstand van de vleeskuikens te verhogen en ongewenste bacteriën te weren kan MS Vitaminestoot ingezet worden.
  • Schoon drinkwater kan verkregen worden met MS Oxy-Clean of Di-O- Clean. Voor een betere vertering kan MS Goldfeed Prestige ingezet worden.

Nog vragen?

Wij nemen graag contact met je op!