Your Shopping Cart

Switch naar desktop website

Reinigen & Ontsmetten

Reinigen & ontsmetten

Een ontsmettingsmiddel doodt wel bacteriën, maar deze bacteriën moeten wel bereikbaar zijn. De meeste bacteriën zitten namelijk verstopt onder een laag vet en vuil. Het is daarom noodzakelijk om vóór het ontsmetten te reinigen en ontvetten. Een bacterie onder een laag vuil bereik je anders niet. Gebruik daarom altijd een goed reinigingsmiddel om de vetlaag te verwijderen, voordat je met een ontsmettingsmiddel aan de gang gaat. Een bord mayonaise spoel je ook niet alleen even onder de kraan af.

Wat is er belangrijk bij reiniging?

Denk bij een optimale reiniging altijd aan:

  • Persoonlijke bescherming
  • Mechanische kracht: vaak een hogedrukreiniger
  • Het reinigingsmiddel: dit is afhankelijk van de vervuiling, de ondergrond en de hechting.
  • De contacttijd van het reinigingsmiddel: Door het gebruik van een goed hechtend schuimend reinigingsmiddel kan de contacttijd van het middel worden verlengd waardoor het middel effectiever en dieper kan reinigen. Bovendien is schuim dynamisch, naarmate van tijd zullen de belletjes klappen en naar beneden gaan lopen. Door dit proces schraapt het de vetlaag van de ondergrond. Een schuimend middel is dus ideaal voor het reinigen van verticale oppervlakten.
  • Temperatuur heeft een groot effect op reiniging, maar is bij stalreiniging helaas moeilijk te beïnvloeden. Er zijn natuurlijk wel manieren met stoom en warmwater hoge drukreinigers, maar met een goed reinigingsmiddel, de juiste inweektijd en genoeg kracht kan deze factor voldoende gecompenseerd worden.

Waar moet ik op letten als ik ga reinigen?

Schoonmaken, we moeten het allemaal! Met het juiste reinigingsmiddel maak je de stal niet alleen goed schoon, het gaat ook sneller. Hiermee bespaar je jezelf een hoop tijd, moeite en geld. De keuze van een reinigingsmiddel is afhankelijk van wat er gereinigd moet worden en van wat voor vuil er verwijderd moet worden. Volg de stappen van het stappenplan en kom uit bij het beste product.

Wat is er belangrijk bij ontsmetting?

Waar moet ik op letten als ik ga ontsmetten?

Een stal schoonmaken met alleen een hogedrukspuit en een goed reinigingsmiddel is helaas niet afdoende. Een van de meest voorkomende problemen op het gebied van hygiëne is een stal optisch schoonmaken, maar vergeten de hardnekkigste bacteriën en ziektemakers aan te pakken. Hier komen ontsmettingsmiddelen kijken.

Optisch schoon is niet genoeg

Wanneer je de stal volledig uitgemest, gespoten, ingeschuimd en weer afgespoten hebt, lijkt de stal op het blote oog helemaal schoon. Echter, de meest hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen zijn nog niet verdwenen. Het reinigingsmiddel heeft de vetlaag of de kalklaag aangepakt, maar de bacteriën eronder kan je nu pas aanpakken met een ontsmettingsmiddel. Let wel op dat je de juiste kiest, niet elke desinfectant is overal toepasbaar! De keuze van een ontsmettingsmiddel is afhankelijk van wat er ontsmet moet worden en van wat voor vuil er verwijderd moet worden. Volg de stappen van het stappenplan en kom uit bij het beste product.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een hygiëne poeder?

Een droge omgeving resulteert in een verlaagde kiemdruk. Hygiëne poeders zet je in om vocht te absorberen en daarmee de infectiedruk en het stalklimaat te verbeteren. Een goed hygiëne poeder verbetert de luchtkwaliteit en luchtwegen van dieren en geeft bacteriën geen kans doordat de leefomgeving droog blijft.

Hygiëne poeders worden onder andere gebruikt voor:

  • Rundvee: ligplaatsen, looppaden, jongveestallen
  • Varkens: rustplaatsen, drink- en eetplaatsen.
  • Pluimvee: de gehele vloer, drinkplaatsen, nesten, kooien e.d.

Is het voldoende absorberend?

Hygiëne poeders hebben verschillende absorberende waarden. Een lager absorberend middel zal zijn werking eerder verliezen. Enkele voorbeelden:   a: MS DryCare > 200%, neemt dus 2x het eigen gewicht op.  b. MS Uni-Cal 85% vochtopname

Wat blijft er door het product achter?

Een groot probleem bij veel hygiëne poeders is dat het product na gebruik samenklontert en op de bodem van de mestput beland. Veel poeders koeken hier vast en zijn moeilijk te verwijderen. Een voordeel van de nieuwere poeders is dat het product na absorberen oplost in een soort slijm wat op de mest blijft drijven. Een voorbeeld van zo'n product is MS DryCare.

Stuifvorming product?

Je hebt de keus uit stuivende en niet stuivende producten. Let hier goed op bij het kiezen van het strooimiddel dat je gaat gebruiken. Stuivend veroorzaakt meer stof, vooral bij een open stal.

PH waarde

Sommige strooi middelen hebben een te hoge PH waarde voor de huid en zijn dus irriterend voor koeien en varkens.

Nog vragen?

Wij nemen graag contact met je op!

Direct advies

Bel voor persoonlijk advies naar 0497-339787 of stuur een mail naar klantenservice.nl@schippers.eu

Volg ons op social media