Switch naar desktop website

Stalventilatie

Goede stalventilatie draagt bij aan de gezondheid en de prestaties van dieren. Daarom is dit een onderwerp dat structureel aandacht verdient. Hittestress, overlast van vliegen, een grotere kans op infectie en klauwproblemen zijn slechts enkele voorbeelden waar dieren last van kunnen hebben als het klimaat in de stal niet onder controle is. Het resulteert in een lagere productiviteit. Wanneer de juiste inspanningen worden geleverd, zorgt ventilatie voor een beter welzijn en een betere gezondheid van bijvoorbeeld runderen, pluimvee of varkens. Een goed klimaatbeheersing is van essentieel belang om het maximale rendement uit dieren te behalen. Het klimaat verandert, het weer is steeds minder goed voorspelbaar. Er zijn steeds meer pieken en dalen in temperatuur en neerslag. Dit heeft ook gevolgen voor het binnenklimaat in de stal. Wanneer de temperatuur snel stijgt, is een natuurlijk ventilatiesysteem steeds vaker ontoereikend. Aanvullende acties zijn noodzakelijk om het binnenklimaat op peil te houden. Door gebruik te maken van ventilatoren wordt extra toestroom van frisse lucht in de zomer gecreëerd. In de winter helpen ventilatoren om de warme luchtstroom in beweging te krijgen.

Hoeveel ventilatoren heb ik nodig?

In de tabel zie je hoeveel capaciteit je nodig hebt in je stal (bron: handboek duurzame melkveehouderij). Wanneer je je stal gaat ventileren met losse ventilatoren van 140 cm dien je elke 15 meter een ventilator te installeren. Bij voorkeur boven het voerhek (zie afbeelding hieronder). Blijf minimaal 5 meter van de stalmuren af ivm aanzuiging.

Waarom is stalventilatie belangrijk?

Een goed binnenklimaat met effectieve luchtcirculatie vormt de basis voor een goede gezondheid van dieren.

Slechte stalventilatie kan ingrijpende, nadelige gevolgen hebben:

Een te warme of vochtige omgeving leidt tot minder eetlust bij dieren. Wanneer zij minder eten, kunnen de prestaties en het rendement afnemen. Een slecht binnenklimaat is een bron voor ziektekiemen. In een warme, vochtige omgeving krijgen bacteriën en virussen de kans om zich snel te nestelen en te vermenigvuldigen. De dieren lopen een groot risico op besmetting. Door warmte stijgt de temperatuur wat stress en rusteloosheid bij dieren veroorzaakt. Dit kan leiden tot diverse problemen, bijvoorbeeld klauwaandoeningen. Bij koeien kan hittestress leiden tot uiergezondheidsproblemen, verminderde vruchtbaarheid en melkverlies. Door een goede stalventilatie is een grotere controle op het klimaat in de stal mogelijk. Hieronder een voorbeeld;

Voorbeeld

Een koe geeft in de zomer tot wel 30 liter waterdamp per dag af, in de winter zo’n 15 liter. Wanneer goede ventilatie ontbreekt, wordt een koeienstal al snel vochtig, warm en benauwend. Bovendien blijven er ammoniakgassen hangen. Een ongewenste situatie voor zowel mens als dier. Daarnaast ervaart een koe al hittestress bij een temperatuur vanaf 20 graden Celsius. Een eenvoudige rekensom wijst uit dat de dagelijkse melkprestatie van een koe met twee liter toeneemt, wanneer de voeropname met één kilo toeneemt. Wanneer mens en dier last hebben van hitte, vermindert de eetlust en daarmee de melkproductie. Het is dus belangrijk om het klimaat in de stal goed te controleren en daar waar nodig is te sturen. Een goede stalventilatie zorgt ervoor dat de koe minder hittestress ervaart waardoor de prestaties van de koe verbeteren. Ook draagt ventilatie bij aan het voorkomen van mastitis, omdat bacteriën in schone lucht waarin vocht wordt afgevoerd, minder kans hebben om te overleven en de dieren binnen te dringen.

Welke oplossingen biedt MS Schippers?

Om een goed stalklimaat te creëren zijn zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie van belang. Als het gaat om mechanische stalventilatie, is het belangrijk om op basis van de kenmerken van de stal en het huidige klimaat een goede keuze te maken. Het assortiment van MS Schippers bestaat uit kwalitatieve ventilatoren die technisch uitstekend in elkaar zitten en een hoog rendement opleveren. De ventilatoren zijn geluidsarm, wat het welzijn van de dieren ten goede komt. Bovendien zijn ze zoveel mogelijk automatisch aangestuurd, waardoor het efficiënt in wordt gezet en daarmee de energiekosten dalen.

Horizontale ventilatie

Plafondventilatoren verplaatsen de lucht van boven naar beneden. Hierdoor komt er bij koeien geen tocht op de uiers. Door de grote spanwijdte van de ventilator kan een grote hoeveelheid luchtverplaatsing worden gerealiseerd. Niet alleen in de zomer is de horizontale stalventilator een waardevol product, maar ook gedurende het winterseizoen is het mogelijk een betere warmte distributie te verkrijgen door de ventilator omgekeerd te laten draaien. Hierdoor wordt de lucht tegen het plafond gedrukt. Op deze manier pakt de ventilator alle warme lucht boven in de ruimte en brengt deze dan naar beneden.

Verticale ventilatie

Verticale ventilatie is het beste toepasbaar in lage stallen en neemt minder ruimte in dan horizontale ventilatie. Ze zijn zowel geschikt om aan het plafond of in de muur te bevestigen. Het aantal benodigde ventilatoren wordt bepaald op basis van het te ventileren oppervlak.

Wanneer kies ik voor een systeem op 230 volt en wanneer voor 380 volt?

Wanneer je met een automatisch aangestuurd systeem (met behulp van frequentieregelaar) werkt dien je ten alle tijden met 230 volt te werken. Mocht je gebruik maken van een aan/ uit systeem zonder frequentieregelaar dient u deze op 380/ 400 volt aan te sluiten.

Waar kan ik de ventilatoren het beste ophangen?

Boven het voerhek, boven de ligboxen en boven de wachtruimtes voor de melkstal. Indien mogelijk hang je de ventilatoren zo op dat zowel de voerhekken als de ligplaatsen worden geventileerd.

Wanneer kies ik voor de 140 cm ventilator en wanneer voor de 102 cm?

Voorkeur gaat uit naar 140 cm, wanneer de ruimte beperkt is hebben we een alternatief van 102 cm.

Hoeveel frequentieregelaars en fancontrollers heb ik nodig?

Op één Fancontroller kunnen maximaal 10 (2x5) ventilatoren worden aangesloten; Per frequentieregelaar kan maximaal één ventilator worden aangesloten.

Wat is de terugverdientijd van een automatisch aangestuurd ventilatie systeem?

De terugverdientijd van een frequentieregelaar ligt op max. 15 maanden.

Uitgangspunten bij berekening ROI:

  • Warme periode: freq. 80% ; triac 87%
  • Koude periode: freq. 33% ; triac 49%
  • Vergelijk frequentieregelaar (4 stuks benodigd voor 4 ventilatoren) vs traditionele triac gestuurde regelaar (2 stuks benodigd voor 4 ventilatoren)
  • kWh prijs € 0,22

Wat zijn de voordelen van een Fancontroller?

De voordelen van een Fancontroller zijn:

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Laag energieverbruik (door toepassing van frequentieregelaars)
  • Plug-and-play d.m.v. stekkerklaar product

Komen de MS ventilatiesystemen in aanmerking voor de MIA/Vamil regelgeving?

De MS ventilatiesystemen komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL regelgeving. Bij eventuele vragen hierover verwijzen we je graag door naar: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/mia-vamil/sectoren/circulaire-economie/agrarisch

Hoe kan ik mijn ventilator ophangen? En levert MS Schippers deze onderdelen ook?

In de omkasting van de stalventilator zijn 4 geïntegreerde schroefdraden waaraan je bevestigingsbeugels of hijsogen kunt bevestigen. Vervolgens kan men met een ketting de stalventilator ophangen, op een minimale hoogte van 270 cm en in een lichte hoek van ongeveer 15-20 graden naar beneden.

Ventilatiepakket, 4 ventilatoren

Het ventilatiepakket bestaat uit: 4x Stalventilator 140 cm, 51.050m3/uur, 1x MS Fancontroller Touch 3.0, 4x Frequentieregelaar 3.0, 1x Stuurstroomkabel ex. connectors, 100 mtr.

Bekijk direct
Stalventilatie pakket 1

Ventilatiepakket, 8 ventilatoren

Ons tweede samengestelde pakket bestaat uit: 8x Stalventilator 140 cm, 51.050m3/uur, 1x MS Fancontroller Touch 3.0, 8x Frequentieregelaar 3.0, 2x Stuurstroomkabel ex. connectors, 100 mtr.

Bekijk direct
Stalventilatie pakket 2

Ventilatiepakket, 10 ventilatoren

Het derde ventilatiepakket bestaat uit: 10x Stalventilator 140 cm, 51.050m3/uur, 1x MS Fancontroller Touch 3.0, 10x Frequentieregelaar 3.0, 2x Stuurstroomkabel ex. connectors, 100 mtr.

Bekijk direct
Stalventilatie pakket 3

Beoordeling door klanten: 7,8 / 10 - 23964 beoordelingen